Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

οινοποιειο λαλικου

Ο αγαπημένος μας freddo δημιουργήθηκε στην Αθήνα, το 1991, από την ομάδα της Καφέα, της εταιρίας που έφερε τον illy espresso στην Ελλάδα. Η «γέννηση» του freddo εδώ, σε μια χώρα με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη παράδοση και κουλτούρα καφέ και με 6 μήνες καλοκαίρι, ήταν ένα φυσικό επακόλουθο. Η παγωμένη εκδοχή του espresso, όπως την ξέρουμε, είναι τελικά μία ακόμη ελληνική επινόηση.


διαλυτικο σβησιματος

«To όνομα “freddo” το είχαμε συναντήσει κάπου στο εξωτερικό και το σκεφτήκαμε όταν δημιουργήσαμε τον πρώτο χτυπημένο espresso illy με δύο δόσεις espresso και πάγο» αναφέρει ο κ. Ι. Ιωσηφίδης. «Θέλαμε το όνομα να συνάδει με τα χαρακτηριστικά του illy: οικείο, εύηχο και έξυπνο. Να είναι ένα όνομα που “σου μένει”, σαν τη γεύση του ποιοτικού espresso, που τον δοκιμάζεις και αποτυπώνεται ευχάριστα στη μνήμη σου».


οινοποιειο λαλικου

O freddo δημιούργησε μια νέα τάση κατανάλωσης για τον espresso και μας έκανε να τον προτιμάμε χειμώνα - καλοκαίρι. Σήμερα 7 στους 10 Έλληνες απολαμβάνουν freddo και το χειμώνα.


κονσολες καραοκε

7 P7240113 m


Ιστορικά, η ιδέα του freddo γεννήθηκε για πρακτικούς λόγους, προκειμένου να ενθαρρύνει την ανάπτυξη της ζήτησης στους καλοκαιρινούς μήνες. O ρυθμός εξάπλωσης του νέου ροφήματος, ακολούθησε τα χνάρια του τότε μοντέρνου στιγμιαίου καφέ και κατάφερε να τον ξεπεράσει. «Η διάσταση που πήρε το φαινόμενο freddo εντυπωσίασε τόσο εμάς τους ίδιους, όσο και τους ξένους, με την Ελλάδα να αποτελεί ένα παγκόσμιο case study στην κατανάλωση κρύου καφέ.».


Στις τρεις σχεδόν δεκαετίες, από τότε που ήπιαμε τον πρώτο χτυπημένο κρύο espresso μέχρι τον σημερινό μοναδικής προελεύσεως freddo espresso από τα χέρια ενός επαγγελματία barista, έχουν αλλάξει πολλά στον τρόπο παρασκευής: διπλές δόσεις espresso, πάγος συμπαγής, μέτριου μεγέθους για να μη νερώνει, ανάδευση μόνο λίγα δευτερόλεπτα για freddo με ελαφριά κρέμα, βελούδινο σώμα με διαρκές cascading effect. Άλλαξε και η ιεροτελεστία της απόλαυσης, περνώντας από το κλασικό κολωνάτο ποτήρι παλιότερα, στο old fashioned χαμηλό ποτήρι που συναντάμε σήμερα.


Φυσικά, η ιστορία του freddo συνεχίζει να γράφεται κάθε μέρα από όλους μας, απολαμβάνοντας, κάθε ώρα της ημέρας.


2

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου