Την πρόθεσή του να διατηρήσει ως έχει τον προϋπολογισμό, αλλά ταυτόχρονα να προχωρήσει σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, κατά την άφιξή του στη Μόσχα για επίσημη επίσκεψη.
βουλης σοκολατα
«Θα αντιπαρατεθούμε με στοιχεία, με τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη, με την αξία των μεταρρυθμίσεων που έχουμε προτείνει και θα παρουσιαστούμε σε τρεις εβδομάδες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να συνεχίσουμε αυτόν τον εποικοδομητικό, ειλικρινή και ψύχραιμο διάλογο» είπε ο Κόντε μιλώντας σε Ρώσους και Ιταλούς δημοσιογράφους.
ηλεκτρονικη ζυγαρια πρακτικερ
«Δεν πρόκειται για αυτοσχεδιασμό, είναι ένας προϋπολογισμός που τον μελετήσαμε επί μακρόν και κατά συνέπεια το να πούμε σήμερα ή αύριο το πρωί ότι τον αναθεωρούμε δεν θα είχε νόημα. Ο προϋπολογισμός αυτός εκφράζει την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής μας», επέμεινε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
κατεχακη περιοχη
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται μια άλλη κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, οπότε θα αντιπαραβάλλουμε τις ιδέες μας, θα τις εξετάσουμε και θα δούμε αν θα καταφέρουμε να πείσουμε την Κομισιόν για την αξία των επιλογών μας», κατέληξε ο Κόντε.
Από την πλευρά του ο γραμματέας της Λέγκα και υπουργός εσωτερικών Ματτέο Σαλβίνι αναφέρθηκε από το Βουκουρέστι στην απόρριψη του ιταλικού προϋπολογισμού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Δεν επιτίθενται σε μια κυβέρνηση, αλλά σε έναν λαό. Είναι πράγματα που εκνευρίζουν ακόμη περισσότερο τους Ιταλούς. Και ύστερα, κάποιοι παραπονιούνται ότι η ΕΕ είναι στο κατώτατο επίπεδο δημοτικότητας στην ιστορία της», είπε ο Σαλβίνι.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ιταλικής βουλής και στέλεχος των Πέντε Αστέρων Ρομπέρτο Φίκο τόνισε ότι «θα υπάρξει διαρκής διάλογος της ιταλικής κυβέρνησης με την Κομισιόν, σε μια δυναμική που θα βασίζεται στην προσπάθεια να παρουσιάσει και να εξηγήσει, η Ιταλία, τα συμφέροντά της στην Ευρώπη».
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματταρέλλα, τέλος, μιλώντας στους δημάρχους της χώρας, υπογράμμισε με νόημα ότι «κανείς δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την ανάγκη της δημοσιονομικής ισορροπίας», διότι «το μη βιώσιμο χρέος κινδυνεύει να βαρύνει τα παιδιά και τα εγγόνια μας».
Το σκεπτικό της απόφασης
Υπενθυμίζεται ότι στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο ιταλικός προϋπολογισμός δε συμμορφώνεται με τη δημοσιονομική σύσταση που απηύθυνε στην Ιταλία το Συμβούλιο της ΕΕ, στις 13 Ιουλίου 2018.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι η «γνώμη» που υιοθέτησε σήμερα η Επιτροπή για τον ιταλικό προϋπολογισμό, δεν αποτελεί έκπληξη για κανέναν, καθώς το προσχέδιο προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης αντιπροσωπεύει σαφή και σκόπιμη παρέκκλιση από τις δεσμεύσεις της Ιταλίας. Ωστόσο, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι «η πόρτα δεν κλείνει». Όπως είπε η Επιτροπή θέλει να συνεχίσει τον διάλογο με τις ιταλικές Αρχές και καλωσόρισε τη δέσμευση του Ιταλού υπουργού οικονομικών, Τζοβάνι Τρία προς τον σκοπό αυτό. Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε, επίσης, ότι η Ιταλία δεν έχει απαντήσει σε τρία σοβαρά ζητήματα: στο ύψος του διαρθρωτικού ελλείμματος, στη σημασία του χρέους και στην προοπτική της ανάπτυξης.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής για το Ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι «η ευρωζώνη βασίζεται σε ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τους κανόνες που είναι ίδιοι για όλους» και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή προσβλέπει σε έναν ανοιχτό και εποικοδομητικό διάλογο με τις ιταλικές Αρχές, κατά τις προσεχείς εβδομάδες .
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2018, το Συμβούλιο συνέστησε στην Ιταλία να προβεί σε διαρθρωτική βελτίωση ύψους 0,6% του ΑΕΠ. Το προσχέδιο προϋπολογισμού που υπέβαλε η Ιταλία προβλέπει, αντιθέτως, μια διαρθρωτική επιδείνωση ύψους 0,8% του ΑΕΠ το 2019.
Η Επιτροπή τονίζει το γεγονός ότι ο ιταλικός προϋπολογισμός προβλέπει δημοσιονομική επέκταση κοντά στο 1% του ΑΕΠ, ενώ το Συμβούλιο είχε συστήσει δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και το μέγεθος της απόκλισης (χάσμα περίπου 1,4% του ΑΕΠ ή 25 δισ. ευρώ) είναι «πρωτοφανή στην ιστορία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».
Η Ιταλία έχει τρεις εβδομάδες από σήμερα για να στείλει στην Επιτροπή τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το 2019. Είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή ζητά από μια χώρα της ευρωζώνης να αναθεωρήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας διαμορφώθηκε στο 131,2% του ιταλικού ΑΕΠ το 2017, είναι το δεύτερο υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ΕΕ και ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο. Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι το κόστος εξυπηρέτησης του ιταλικού χρέους απορροφά ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσό δημόσιων πόρων στην Ιταλία από ό, τι στην υπόλοιπη ευρωζώνη, γεγονός που επιβαρύνει τις παραγωγικές δαπάνες της χώρας. Για παράδειγμα, οι δαπάνες για τόκους της Ιταλίας ανήλθαν το 2017 σε περίπου 65,5 δισεκατομμύρια ευρώ ή 3,8% του ΑΕΠ, που ήταν γενικά το ίδιο ποσό δημόσιων πόρων που προορίζονταν για την εκπαίδευση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου