Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας τόνισε πως η μεταναστευτική κρίση μας έχει διδάξει ότι η εφαρμογή αποκλειστικά εθνικών πολιτικών δεν αποφέρει αποτελεσματικές λύσεις, και αυτό αφορά τόσο στα κράτη μέλη όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Όπως είπε μια κατακερματισμένη, εθνοκεντρική προσέγγιση το μόνο που κάνει είναι να υπονομεύει το Ευρωπαϊκό εγχείρημα, θέτοντας σε αμφισβήτηση ό, τι θεωρούσαμε μέχρι σήμερα δεδομένο, τις ευρωπαϊκές αξίες και τον χώρο Σένγκεν.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισήμανε πως «όλα τα κράτη μέλη πρέπει να συνεργασθούν για να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση με πραγματικό πνεύμα αλληλεγγύης και κοινής ευθύνης», καθώς «περισσότερη Ευρώπη είναι απαραίτητη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τη σωστή λειτουργία του συστήματος ασύλου για χρήζουν προστασίας, την αποτελεσματική εξάρθρωση και δίωξη των δικτύων διακινητών και τη βελτίωση της ικανότητάς μας για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών».
δραστηριότητες για τη διαφορετικότητα στο δημοτικο
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο έχουν συμφωνηθεί και εφαρμόζονται κοινές δράσεις: έχουν δημιουργηθεί hotspots, οι διαδικασίες μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης λειτουργούν, εντείνονται οι προσπάθειες για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών και η συνεργασία με τρίτες χώρες για την επανεισδοχή τους, έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων με επίκεντρο τα θύματα.
χαμηλο σακχαρο θεραπεια
πιανο η αρμονιο
Βασιζόμενος σε στοιχεία της Europol, τόνισε πως οι διακινητές εκμεταλλεύονται τα συστήματα ασύλου την ώρα που ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων αυξάνεται, ενώ πολλά από αυτά εξαφανίζονται μετά την άφιξή τους με κίνδυνο να πέσουν θύματα εγκληματικών δικτύων διακίνησης.
Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε πως η μετεγκατάσταση συνδυάζει την αλληλεγγύη και την ευθύνη όλων των κρατών-μελών και αποτελεί απτή εκδήλωση των κοινών μας αξιών και πρόσκληση για περισσότερη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών σε όλα τα επίπεδα. «Η σημαντική επιτάχυνση του ρυθμού των μετεγκαταστάσεων είναι επίσης απαραίτητη. Για το λόγο αυτό, απαιτείται περισσότερη προσπάθεια από όλα τα κράτη - μέλη και συγκεκριμένα σε ό, τι αφορά τη μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων ανηλίκων», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως η τρίτη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου απαιτεί μια συλλογική προσέγγιση. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε λόγο για δομικές αδυναμίες που υπάρχουν στο σύστημά και που έγιναν εμφανής λόγω της κρίσης ενώ ξεκαθάρισε πως η Ευρώπη χρειάζεται ένα ισχυρό σύστημα ασύλου που θα βασίζεται στην αλληλεγγύη και στη δίκαιη κατανομή των ευθυνών.
«Η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι αναγκαία όχι μόνο για την αποδοτικότητα του συστήματος, αλλά και τη διασφάλιση ισότιμης και αξιοπρεπούς μεταχείριση των αιτούντων άσυλο σε όλη την ΕΕ. Με τη μεταρρύθμιση αυτή προτείνουμε ένα σύστημα του οποίου οι διαδικασίες θα βελτιωθούν, τα δικαιώματα των αιτούντων θα διασφαλίζονται επαρκώς καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, και τα κριτήρια για τη παροχή διεθνούς προστασία θα εναρμονισθούν περαιτέρω», είπε, ξεκαθαρίζοντας πως η επιτυχία της μεταρρύθμισης εξαρτάται από την ύπαρξη ενός μηχανισμού αλληλεγγύης. Για τον σκοπό αυτό πρότεινε την ύπαρξη ενός διορθωτικού μηχανισμού κατανομής εντός του συστήματος του Δουβλίνου, «χρειαζόμαστε ένα Δουβλίνο που θα είναι σαφές, προβλέψιμο και αποτελεσματικό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου